Versenyfelhívás: A magyarországi cigány-roma nemzetiségek

Kiemelt, Versenyek | 2017 december 4. |

A SZAKE a 2017/2018-as tanévben is meghirdeti az “A magyarországi cigány-roma nemzetiségek” című középiskolai vetélkedőjét. A tanulmányi versenyre a jelentkezési lap szakmai.szake@gmail.com email címre való elküldésével lehet jelentkezni - a határidő: 2018. január 20. (változás – január 6. helyett az új jelentkezési határidő január 20.).

Letölthető anyagok

 

Általános információk a klasszikus vetélkedőkhöz

A vetélkedő célja:

Átfogó ismereteket szerezni a Magyarországon élő cigány-roma közösségek életéről, hagyományairól, kultúrájukról.  A magyar cigány-roma közösségek szerepe a magyar történelemben. Milyen veszteségeket szenvedett a cigányság a roma-holokauszt alatt. A Magyarországon élő egyik legnagyobb létszámú nemzetiség hagyományairól és szerepéről minél többet tudjunk. Fontos, hogy a jelenleg a cigányság némely tagjaiban élő, a kisebbségi létből fakadó dac helyébe  büszke öntudat lépjen, amely abból fakad, hogy a magyarországi cigányságnak sokszínű múltja , aktív jelene és reményteljes jövője van a mai magyar társadalomban.  A vetélkedő nagy szerepet játszhat abban, hogy a többségi társadalomnak a cigányságról alkotott képét formálja, csökkentse az előítéleteket és segítse a nemzetiség elfogadását.

 

A verseny kategóriái iskolaszintek szerint:

  1. kategóriában versenyezhetnek a 9-es szakközépiskolai képzésben (3+2 év) beiratkozott tanulók, valamint a 10-11-es szakiskolai tanulók, és azok a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező diákok, akik második szakma megszerzésére, nappali tagozaton tanulnak;
  2. kategóriában versenyezhetnek a 9-10-es szakgimnáziumba beiratkozott tanulók, a 11-13-os szakközépiskolai tanulók, valamint azok a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező diákok, akik kétéves érettségire felkészítő képzésen vannak (érettségi bizonyítvánnyal rendelkező diákok a versenyben nem indulhatnak);
  3. kategóriában versenyezhetnek a gimnáziumi képzésben tanulók (9-13 évfolyam).

 

A verseny jellege:

Csapatverseny. Háromtagú, azonos iskolatípusban tanuló diákokból álló csapatok jelentkezhetnek. Egy iskolából, azonos kategóriában legfeljebb két csapat juthat tovább az országos döntőbe.

 

A nevezés módja:

A nevezés a versenyre a  www.szake.suli.hu oldalon található nevezési lappal lehet. Egy adott email címen CSAK EGY csapat regisztrálhat. A kitöltött regisztrációs lapot a lap alján megadott email címre kell elküldeni. A jelentkezett csapatok a megadott email címre kapják a feladatlapokat, és erről a címről is kell visszaküldeni a megoldásokat.  Regisztráció határideje: 2018. január 6  január 20. (A határidő utáni regisztrációkat a rendszer elutasítja!)

 

verseny fordulói:

  1. interneten: 2018. január 7. – 2018. január 31.
  2. interneten: 2018. február 1. -  2018. február 28.
  3. döntő: 2018. március 24. Helyszíne: Budapest, Stefánia Palota / HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft/

 

A versenyben nevezési díj nincs.

 

továbbjutás feltételei, a továbbjutott versenyzők értesítésének módja, határideje:

A két internetes fordulóban elért összesített pontszám alapján, a legmagasabb pontszámot elért 12 csapat juthat az országos döntőbe. A bejutottak az említett weblapról értesülhetnek az eredményről. A bejutott csapatokat levélben is értesítjük. Az internetes fordulók lezárása és a csapatok értesítése 2018.  március 5-ig megtörténik.

 

Az országos döntőben részt vevő versenyzők maximális létszáma:

Kategóriánként 12 csapat juthat a döntőbe, vagyis 108 diák kap meghívást az országos fordulóra.

 

A felkészüléshez felhasználható irodalom:

 • Ligeti György : Cigány népismeret tankönyv  7-10. o.
 • Száraz Miklós György: Cigányok  Helikon 2007
 • Erdős Kamill : A magyarországi cigányság  www. sulinet.hu

 

Figyelem! Versenyünkben csak azokat a megoldásokat fogadjuk el helyesnek, amik a megadott szakirodalomban is szerepelnek!

 

A verseny díjai:

A kategóriánkénti győztesek részt vehetnek a Sárospataki Nyári Szabadegyetemen. Minden, a döntőbe jutott diák könyvjutalomban részesül. Minden, az országos döntőbe jutott diák névre szóló oklevelet kap.

 

Információk

Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület – SZAKE
postacím: 1068. Bp. Rippl-Rónai út 26.
telefon: 20/474-8642
e-mail: szakmai.szake@gmail.com

 

Írja le véleményét!

Kapcsolat

SZAKE

Szakmai Középiskolásokért Közhasznú Kulturális Egyesület


Cím: 1063 Budapest, Szív utca 66.

Tel: (06) 20/474-8642

E-mail: szakmai.szake[kukac]gmail.com

Adatkezelés / adatvédelem

Creative Commons


Az oldalon közzétett tartalmak a Creative Commons Licenc feltételeinek megfelelően sza- badon felhasználhatóak.Creative Commons Licenc